NASA

& Airocide

Λύση

Η λύση περιπλέκεται λόγω του  γεγονότος ότι τα μόρια των αερίων VOCs είναι πάρα πολύ μικρά για να φιλτραριστούν από οποιοδήποτε φίλτρο.  Είναι τόσο μικροσκοπικά που περνούν εύκολα ακόμη και μέσα από τα καλύτερα φίλτρα Hepa του νοσοκομείου.

Έτσι, η NASA όχι μόνο χρειαζόταν μια λύση που να καθαρίζει τελείως  τον αέρα ακόμα και από  τα μικροσκοπικά μόρια όπως το αέριο αιθυλενίου, αλλά ήταν επίσης σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι αυτός ο καθαριστής αέρα θα χρησιμοποιούσε πολύ λίγη ενέργεια, δεν θα χρειαζόταν  συντήρηση και δεν παρήγαγε επιβλαβή υποπροϊόντα όπως το όζον. Η NASA ανταποκρίθηκε στην πρόκληση με μια κομψή λύση: Γεννήθηκε το Airocide, ένας καθαριστής αέρα που δεν υπήρχε ποτέ πριν.

Το Airocide δημιουργήθηκε από επιστήμονες της NASA

Η ιστορία του Αirocide ξεκίνησε στο διάστημα. Όταν σχεδιάστηκε από τη NASA μια επανδρωμένη αποστολή για τον Άρη, προέκυψε το ερώτημα πώς θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα της διατροφής  των αστροναυτών σε ένα τόσο μακρινό, πολυετές ταξίδι χωρίς προμήθειες. Η απάντηση ήταν να καλλιεργήσουν στο διάστημα. Αλλά υπήρχε ένα πρόβλημα με τα φυτά.

Σχεδόν όλα τα φυτά, ιδίως τα λαχανικά και τα φρούτα, εκπέμπουν αέριο αιθυλενίου. Το αιθυλένιο είναι μια τυπική πτητική οργανική ένωση (VOC), μια φυσική φυτική ορμόνη που αποτελεί φυσικό μέρος της ωρίμανσης των φυτών.

Το αέριο αιθυλενίου κατανέμεται φυσιολογικά στη Γη, αλλά σε ένα κλειστό διαστημικό σκάφος ή σε ένα διαστημικό σταθμό η συγκέντρωση του αερίου αιθυλενίου αυξάνεται σημαντικά.

Έτσι η NASA ήρθε αντιμέτωπη με το πρόβλημα των πτητικών οργανικών ενώσεων (ΠΟΕ).

clean
air level

Ας φέρουμε την τεχνολογία της NASA στη Γη

Η εφεύρεση εισήχθη άμεσα στην εμπορική κυκλοφορία μεταξύ τεχνολογιών ικανών να εξαλείψουν το αέριο αιθυλενίου.

Λόγω των  απειλών  με άνθρακα το 2001, ένα εργαστήριο της NASA απέδειξε ότι το Airocide είναι ικανό να σκοτώνει 99,9% σπόρια άνθρακα.  Το αποτέλεσμα αυτού του πειράματος συνέβαλε στην περαιτέρω διευκρίνιση ότι το Airocide ήταν ικανό να σκοτώσει οποιαδήποτε οργανική ένωση, όπως ιούς,  βακτηρίδια, σπόρια,  οργανικά πτητικά αέρια (VOCs) ή μυκοτοξίνη. Ό,τι εισέρχεται στον θάλαμο αντίδρασης του Airocide δεν μπορεί να δραπετεύσει και εξαλείφεται

Την τεχνολογία αυτή αναλαμβάνουν εμπορικές βιομηχανίες, όπως η Αcross Commercial Industries. Εμπορικά διαθέσιμη από το 1998, η τεχνολογία έχει εξελιχθεί και επεκταθεί σημαντικά, στα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης, στα εργοστάσια συσκευασίας τροφίμων, στα οινοποιεία, στις αλυσίδες τροφίμων που χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο την τεχνολογία Airocide για να προστατεύσουν τα προϊόντα τους από μούχλα, βακτήρια και να επεκτείνουν σημαντικά τη διάρκεια ζωής των προϊόντων τους στο ράφι.

Το Airocide χρησιμοποιείται από το 2003 σε νοσοκομεία, κλινικές, επείγοντα, οδοντιατρεία, σχολεία και βρεφονηπιακούς σταθμοούς  για να περιορίσει την εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών στον αέρα. Το Airocide καθαρίζει πλέον τον αέρα σε αποστολές της NASA στο διάστημα. Η τεχνολογία αφαίρεσε βλαβερά σωματίδια αέρα στον Διεθνή διαστημικό σταθμό, στο σκάφος Columbia. Καθάρισε τον αέρα για τους αστροναύτες και το φαγητό τους. Δούλεψε άψογα κάτω από τις δυσκολότερες συνθήκες και μπορεί να δουλέψει το ίδιο καλά σε κάθε περίσταση στη γη όπως κάνει τόσα χρόνια τώρα.