Πώς να επιλέξω τον κατάλληλο καθαριστή αέρα;

Ο καθαρός αέρας στους χώρους που ζούμε και εργαζόμαστε είναι καταλυτικής σημασίας για την ποιότητα της ζωής μας. Ειδικά στις μέρες μας ο καθαρισμός του αέρα δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά ανάγκη, την οποία πρέπει να εξυπηρετήσουμε με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο. Δεν είναι λίγοι άλλωστε οι αόρατοι εχθροί που παραμονεύουν στον αέρα που αναπνέουμε, τόσο στο σπίτι όσο και στο εργασιακό περιβάλλον, τους οποίους δεν είμαστε μεν σε θέση να δούμε, πρέπει όμως να τους αντιμετωπίσουμε.

Τι πρέπει να προσέξουμε στην επιλογή

Πολλοί από μας συνηθίζουμε να επιλέγουμε έναν καθαριστή αέρα με βάση το κόστος και την εμφάνισή του, δύο χαρακτηριστικά που κάθε άλλο παρά εγγυώνται την αποτελεσματικότητά του. Πώς να επιλέξουμε όμως τον κατάλληλο καθαριστή αέρα, με δεδομένη τη μεγάλη ποικιλία που υπάρχει στην αγορά; Οι καθαριστές αέρα διέπονται από κάποια χαρακτηριστικά, τα οποία διασφαλίζουν τη σωστή και σύμφωνα με τις ανάγκες μας λειτουργία.

  • Ο δείκτης CADR (Clean Air Delivery Air) είναι σημαντικό τεχνικό χαρακτηριστικό για έναν καθαριστή αέρα, καθώς δείχνει πόσα κυβικά μέτρα αέρα μπορεί να καλύψει η συσκευή ανά ώρα. Όταν ο χώρος μας είναι μεγάλος, καλό είναι και ο δείκτης CADR να είναι υψηλός. Το τεχνικό αυτό χαρακτηριστικό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί διασφαλίζει την κάλυψή μας από τον καθαριστή. Κατά την αγορά δεν πρέπει να μπερδεύουμε τα κυβικά μέτρα με τα τ.μ. μέτρα του χώρου μας. Σε έναν αποτελεσματικό καθαριστή πρέπει ο αέρας να περάσει από τα φίλτρα τουλάχιστον πέντε με έξι φορές την ώρα.
  • Η πολλαπλή προστασία από τους ρύπους εξασφαλίζεται με την ύπαρξη πολλών σταδίων καθαρισμού, φίλτρων, σε έναν καθαριστή αέρα. Όσο περισσότερα τα στάδια από τα οποία περνά ο αέρας προτού εξαχθεί από τη συσκευή τόσο αποτελεσματικότερος ο καθαρισμός, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει το μέγεθος και το πάχος τους. Κάποια από τα φίλτρα που διαθέτουν οι καθαριστές αέρα είναι τα εξής: προφίλτρο, HEPA, ενεργού άνθρακα, ηλεκτροστατικό, UV, VOC, όζοντος κτλ.
  • Η διαβάθμιση της ταχύτητας λειτουργίας του καθαριστή πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες μας, οπότε πρέπει να υπάρχουν ρυθμίσεις για λειτουργία low, medium και high. Ειδικά, τις νυχτερινές ώρες το sleep mode είναι απαραίτητο.
  • Το κόστος λειτουργίας και συντήρησης ενός καθαριστή αέρα είναι επίσης σημαντική παράμετρος για την επιλογή του. Μεγάλη κατανάλωση ρεύματος ή υπερβολικά ακριβή συντήρηση αποβαίνουν τελικά εις βάρος της ανάγκης μας για τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας όπου ζούμε ή εργαζόμαστε.
  • Ο παραγόμενος θόρυβος από τον καθαριστή αέρα είναι ένα στοιχείο που πρέπει να διερευνήσουμε κατά την αγορά του. Κάποιοι καθαριστές αέρα είναι ιδιαίτερα θορυβώδεις, με συνέπεια να είναι και ενοχλητικοί ειδικά σε περιβάλλοντα όπου απαιτείται ησυχία.
  • Η ύπαρξη φίλτρων HEPA είναι ένα τεχνικό χαρακτηριστικό που ενισχύει τη δυνατότητα φιλτραρίσματος του αέρα από τον καθαριστή και δη σε χώρους ιδιαίτερα επιβαρυμένους, καθώς μπορεί να «αιχμαλωτίσει» μικρής κλίμακας σωματίδια.
  • Μια καλή συσκευή θα μας ενημερώσει με ειδική ένδειξη πότε πρέπει να αλλαχθούν τα φίλτρα της, ώστε να μην αμελήσουμε τη συντήρησή της.
  • Ο τρόπος χειρισμού της συσκευής δεν πρέπει να είναι πολύπλοκος, αλλά απλός και έξυπνος, ώστε να εξυπηρετεί τον πιεστικό και απαιτητικό τρόπο ζωής μας.

20
ΧΡΟΝΙΑ
ΠΡΟΪΟΝΤΑ
AIROCIDE

Το έξυπνο σύστημα Airocide

Στην πληθώρα των συσκευών που υπάρχουν στην αγορά το φωτοκαταλυτικό σύστημα καθαρισμού Airocide ξεχωρίζει, καθώς είναι ένας ιδιαίτερος καθαριστής αέρα, διαφορετικός από οτιδήποτε άλλο. Βασίζεται στη διαστημική τεχνολογία, καθώς φέρει την υπογραφή της NASA, δεν χρησιμοποιεί φίλτρα και εξαλείφει σχεδόν το σύνολο του μικροβιακού φορτίου του αέρα (βακτήρια, ιοί –συμπεριλαμβανομένου του κορωνοϊού- μύκητες), καθώς και τις πτητικές οργανικές ενώσεις (υπολογίζονται σε περίπου 188), που μπορεί να οδηγήσουν σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, αλλεργίες και άλλες δυσάρεστες καταστάσεις.

Η διαφορά του Airocide είναι πως δεν παγιδεύει μόνο τους επιβλαβείς παθογόνους οργανισμούς που βρίσκονται στον αέρα, αλλά τους καταστρέφει, οξειδώνοντας το σωματίδιο. Το πιο σημαντικό δε είναι ότι εξαλείφει ρύπους που δεν είναι ορατοί με γυμνό μάτι ή που δεν μπορούν να φιλτραριστούν από φίλτρα HEPA, που έχουν οι συνηθισμένοι καθαριστές αέρα. Στο τέλος της διαδικασίας, από τη μονάδα εξέρχεται μόνο καθαρός αέρας με μηδενικές εκπομπές όζοντος. Όσο για τη συντήρησή του είναι απλή, καθώς δεν χρειάζεται αλλαγή φίλτρων, παρά μόνο των λαμπών UV που διαθέτει μία φορά τον χρόνο. 

Δεν πρέπει να αμελούμε την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε. Η επιλογή του κατάλληλου καθαριστή αέρα θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας και να πάρουμε βαθιές ανάσες χωρίς φόβο, γι’ αυτό και πρέπει να γίνει σωστά.

OUR ARTICLE LIBRARY