Κορωνοϊός: Πώς μεταφέρεται μέσω του αέρα και πώς μπορούμε να τον αποφύγουμε;

Πάνω από ένας χρόνος έχει περάσει από το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 και όλο και περισσότερα δεδομένα προκύπτουν για το νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2), τα οποία μας δίνουν μεγαλύτερη γνώση για τη συμπεριφορά του. Ένα από αυτά τα δεδομένα αποτελεί η διαπίστωση πως ο αερομεταφερόμενος τρόπος μετάδοσής του είναι ένας από τους βασικότερους κυρίως σε κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς. Η αερομεταφερόμενη μετάδοση ήρθε να προστεθεί στη μόλυνση από μικρά σταγονίδια που εκτοξεύονται κατά την ομιλία ή τον βήχα και μπορεί να φτάσουν σε ένα άτομο που βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων, αλλά και στη μόλυνση από επαφή με μολυσματικές επιφάνειες, που φαίνεται όμως πως είναι ο λιγότερο πιθανός τρόπος μετάδοσης.

Η μετάδοση του νέου κορωνοϊού μέσω αέρα είναι ιδιαίτερα «ύπουλη», αφού δεν προϋποθέτει μειωμένη απόσταση και μπορεί να λειτουργήσει ακόμα κι αν το άτομο που νοσεί έχει φύγει από τον χώρο. Αν και αρχικά δεν είχε δοθεί η απαιτούμενη σημασία στον ρόλο των αερολυμάτων, των μικρών μολυσματικών σωματιδίων που εκπνέονται από ένα άτομο και αιωρούνται στον αέρα ακόμα και για ώρες, στη συνέχεια, με την εξέλιξη της πανδημίας, έγινε σαφές πως η μετάδοση του κορωνοϊού μέσω αέρα είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για εξάρσεις κρουσμάτων και εστίες υπερμετάδοσης σε εσωτερικούς χώρους.

Τα μολυσματικά αυτά σταγονίδια συμπεριφέρονται όπως ακριβώς ο καπνός και έχουν την ιδιότητα να παραμένουν στον αέρα από μερικά λεπτά έως και κάποιες ώρες, όταν δεν υπάρχει εξαερισμός, είτε φυσικός είτε μέσω κάποιας συσκευής. Μάλιστα, όσο περνά η ώρα τείνουν να πυκνώνουν. Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με μελέτες, ότι η μετάδοση του νέου κορωνοϊού είναι μεγαλύτερη σε εσωτερικούς χώρους, μπορεί όμως να αποφευχθεί όταν ο χώρος αερίζεται επαρκώς.

Πώς θα προστατευθούμε από τα αερολύματα

Η χρήση μάσκας είναι ένα σημαντικό μέτρο για την αποτροπή της μετάδοσης του νέου κορωνοϊού μέσω του αέρα. Με δεδομένο όμως πως έχει αποδειχθεί ότι η μετάδοση είναι πιθανή ακόμα και μεταξύ ατόμων που φορούν μάσκες, όταν αυτά βρίσκονται για αρκετές ώρες σε έναν κλειστό χώρο χωρίς καλό αερισμό και ένα εξ αυτών νοσεί, τότε η σημασία του καθαρισμού του αέρα παίρνει άλλες διαστάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο η χρήση συστημάτων εξαερισμού, φιλτραρίσματος και καθαρισμού του αέρα σε χώρους όπου κινούνται πολλά άτομα, όπως είναι οι γραφειακοί χώροι, τα νοσοκομεία, τα ιατρεία, τα σούπερ μάρκετ, τα γυμναστήρια, οι βιομηχανίες και πολλοί άλλοι, γίνεται πρωτεύουσας σημασίας. 

Προς αυτή την κατεύθυνση πρόσθετη ασπίδα για την υγεία μας απέναντι στο νέο κορωνοϊό και τη λοίμωξη Covid-19 αποτελεί το Airocide, ένα προηγμένο φωτοκαταλυτικό σύστημα καθαρισμού του αέρα που σκοτώνει τις οργανικές ακαθαρσίες, τα βακτήρια, τους ιούς και τις πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs) στο μοριακό επίπεδο και εξαφανίζει σχεδόν το 100% των ρύπων από τον αέρα. 
Μάλιστα, πρόσφατα ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, γνωστός ως FDA, θέλοντας να ανταποκριθεί στη έντονη ανάγκη για λύσεις απέναντι στον SARS-CoV-2, εξέδωσε οδηγία για τη χρήση συσκευών που μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Μεταξύ των εγκεκριμένων συσκευών, που αποτελούν μέρος της κάλυψής μας στην υγειονομική αυτή κρίση, βρίσκεται το Airocide, ως πιστοποιημένη ιατρική συσκευή τύπου ΙΙ (medical II). Το Airocide πληροί τα κριτήρια απόδοσης που περιγράφονται στην οδηγία του FDA για τη χρήση συσκευών που βοηθούν στην καταστροφή του SARS-CoV-2. Στην οδηγία του αυτή ο FDA σημειώνει πως η αυξημένη πρόσβαση σε συσκευές αποστείρωσης, απολύμανσης και καθαρισμού αέρα μπορούν να μειώσουν το ρίσκο της έκθεσης των ασθενών, αλλά και των υγειονομικών υπαλλήλων στον SARS-CoV-2.

20
ΧΡΟΝΙΑ
ΠΡΟΪΟΝΤΑ
AIROCIDE

Για την αποτροπή της μετάδοσης του νέου κορωνοϊού είναι καλό να αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα μέσα προστασίας, από τη χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων μέχρι το τακτικό πλύσιμο των χεριών, την αποφυγή επαφής τους με τα μάτια και το στόμα, αλλά και τον συχνό καθαρισμό των επιφανειών. Μεταξύ αυτών των μέτρων η εξασφάλιση καθαρού αέρα στους εσωτερικούς χώρους όπου κινούμαστε καθημερινά, τον οποίο θα μπορούμε να εισπνέουμε χωρίς φόβο, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα και πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό μέλημά μας.

OUR ARTICLE LIBRARY