Ατμοσφαιρικά σωματίδια PM 2,5, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Μπορεί να είναι μικροσκοπικά, ο αντίκτυπός τους όμως στην υγεία μας είναι αντιστρόφως ανάλογος του μεγέθους τους. Ο λόγος για τα ατμοσφαιρικά σωματίδια PM 2,5, τα οποία θεωρούνται σαφώς πιο επικίνδυνα από τα μεγαλύτερα σωματίδια που κυκλοφορούν στον αέρα.

Μάλιστα, εισπνεόμενα σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν από εγκεφαλικό επεισόδιο μέχρι καρκίνο του πνεύμονα και καρδιοπάθειες. Δεν είναι άλλωστε  τυχαίο πως τα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει συνδεθεί με το 20% περίπου των θανάτων παγκοσμίως.

Τα PM 2,5 είναι σωματίδια στερεά ή υγρά που δεν γίνονται αντιληπτά με γυμνό μάτι και προκύπτουν από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, από τις εκπομπές βιομηχανικών εγκαταστάσεων, από εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και από τζάκια και φούρνους. Με την ένδειξη PM 2,5 καλύπτεται μια γκάμα σωματιδίων από 0 και 2,5 mμ, στα οποία το επιτρεπτό όριο όσον αφορά την εισπνοή είναι 25 μικρογραμμάρια / m3.

Τα μεγαλύτερα σωματίδια, που ξεπερνούν τα 10 mμ, όπως είναι για παράδειγμα η σκόνη, είναι λιγότερο επικίνδυνα για τον άνθρωπο, αφού εισπνεόμενα σταματούν στην αναπνευστική οδό και συνήθως δεν φτάνουν στους πνεύμονες. Αντίθετα τα μικρότερα σωματίδια, όπως είναι τα PM 2,5, εισέρχονται με την αναπνοή μέχρι τους πνεύμονες και στη συνέχεια διοχετεύονται στην κυκλοφορία του αίματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία μας.

Airocide: Η απάντηση στα μικροσωματίδια PM 2,5

Ιδανική λύση για την εξάλειψη των ατμοσφαιρικών αυτών μικροσωματιδίων είναι το σύστημα Airocide, το οποίο σε αντίθεση με άλλες συσκευές καθαρισμού αέρα βασίζεται σε μια προηγμένη τεχνολογία που δεν χρησιμοποιεί φίλτρα, δεν παγιδεύει μόνο τους επιβλαβείς παθογόνους οργανισμούς που βρίσκονται στον αέρα, αλλά τους καταστρέφει οξειδώνοντας τα σωματίδια και το πιο σημαντικό, εξαλείφει ρύπους που δεν είναι ορατοί με γυμνό μάτι ή που δεν μπορούν να φιλτραριστούν από φίλτρα HEPA.

Να σημειωθεί πως τα μόρια των πτητικών οργανικών ενώσεων είναι πάρα πολύ μικρά για να φιλτραριστούν από οποιοδήποτε φίλτρο, τόσο μικροσκοπικά μάλιστα που περνούν εύκολα ακόμα και μέσα από τα καλύτερα φίλτρα HEPA των νοσοκομείων.

Το Airocide αφαιρεί σχεδόν το 100% των επιβλαβών πτητικών οργανικών ενώσεων, που εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 188, εξαλείφει το μικροβιακό φορτίο του αέρα, κρατώντας μακριά τα ακάρεα μυκήτων,  βακτηρίων και σκόνης που μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικές αλλεργίες, καταστρέφει τα αερομεταφερόμενα παθογόνα και αποτελεί ένα πρόσθετο μέτρο προστασίας από το νέο κορωνοϊό.

Η διαδικασία μοιάζει απλή, είναι όμως ιδιαίτερα καινοτόμα, καθώς βασίζεται σε διαστημική τεχνολογία. Ο αέρας που εισέρχεται στη μονάδα του Airocide επιβραδύνεται και διασπάται μέσα στους πολλούς, μικρούς γυάλινους σωλήνες στον θάλαμο αντίδρασης, η επιφάνεια των οποίων επικαλύπτεται με καταλυτικό υλικό διοξειδίου του τιτανίου. Αυτό, υπό την επίδραση του υπεριώδους φωτός, αποσυνθέτει τα μόρια νερού των υδρατμών στον αέρα σε εξαιρετικά δραστικές ελεύθερες ρίζες υδροξυλίου, που με τη σειρά τους σκοτώνουν τις οργανικές ακαθαρσίες, τα βακτήρια, τους ιούς και τις πτητικές οργανικές ενώσεις στο μοριακό επίπεδο. 

Το Airocide φέρει τη σφραγίδα της NASA, καθώς η τεχνολογία του είναι υπεύθυνη για τον καθαρό αέρα στα διαστημικά οχήματά της και έχει διευκολύνει την καθημερινότητα των αστροναυτών στις αποστολές τους στο διάστημα.

Έχει δοκιμαστεί μάλιστα και έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά κάτω από τις δυσκολότερες δυνατές συνθήκες, κάτι που εγγυάται τη μέγιστη απόδοση σε σαφώς ευκολότερες συνθήκες, όπως τα σπίτια και οι χώροι εργασίας.

20
ΧΡΟΝΙΑ
ΠΡΟΪΟΝΤΑ
AIROCIDE

Με το Airocide τα ατμοσφαιρικά σωματίδια PM 2,5 δεν χρειάζεται να μας ανησυχούν πια όσο μικροσκοπικά και επικίνδυνα κι αν είναι.

OUR ARTICLE LIBRARY